Tuesday, April 23, 2013

ၾကက္သြန္ၿမိတ္၏ ေဆးဖက္ဝင္ အာနိသင္မ်ား

ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ လိုပဲ Alliaceae အႏႊယ္ဝင္ ျဖစ္ပါတယ္။ၾကက္သြန္
ၿမိတ္ရဲ႕ အာဟာရ တန္ဖိုးဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ ျဖဴတို႔နဲ႔ ဆင္တူပါတယ္။ ဟင္းလ်ာေတြထဲ ထည့္စားေလ့ရွိတဲ့ ၾကက္သြန္ ၿမိတ္မွာ ေအာက္ပါ ေဆးဖက္ဝင္ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ပါဝင္ပါတယ္။

(၁) ေသြးေၾကာနံရံေတြကို အကာအကြယ္ေပးပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထဲမွာ Kaempferol လို႔ေခၚတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ တစ္မ်ဳိး သိသိသာသာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီဖေလ
ဗိုးႏြိဳက္ဟာ မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ ဒီကယ္ေတြကို တြန္းလွန္တဲ့နည္းနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြကို အကာအကြယ္
ေပးပါတယ္။ ေသြးေၾကာေတြကို က်ယ္ေစၿပီး အနားရေစတဲ့ ႏိုက္ထရစ္ ေအာက္ဆိုက္ ထုတ္လုပ္မႈကို တိုးေစတဲ့ အစြမ္းလည္းရွိတာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာေတြက်န္းမာေစၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုေလ်ာ့
က် ေစပါတယ္။

(၂) ေဖာလိတ္ဓာတ္ကို ရရွိေစပါတယ္
ေဖာလိတ္ရဲ႕ Bioactive ပံုစံတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ 5-methyltetrahydrofolate ဟာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထဲမွာ ပါဝင္ပါ
တယ္။ ေဖာလိတ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္ခ်ိန္အတြင္း အေရးႀကီးတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္႐ံု သာမက ေသြး
ထဲက ဟိုမိုစစ္စတင္း အဆင့္ကိုလည္း ေလ်ာ့နည္း ေစပါတယ္။ ဟိုမိုစစ္စတင္း အဆင့္မ်ားရင္ ခႏၶာ
ကိုယ္တြင္းမွာ ေရာင္ရမ္းမႈ ျဖစ္ႏႈန္းကုိ တိုးေစ႐ံု သာမက ႏွလံုး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါလို ႏွလံုးေသြး
ေၾကာ ဆိုင္ရာ ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္ ေစႏိုင္ပါတယ္။ သင္စားတဲ့ အစာထဲ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ထည့္စားရင္ ေသြးတြင္း ဟိုမိုစစ္စတင္း အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြ က်န္းမာ
ေအာင္ အကာအကြယ္ ေပးပါတယ္။
(၃) အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ဳိးလို လုပ္ေဆာင္ပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ပိုလီဖီေနာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ နာတာရွည္ ေရာဂါနဲ႔ အိုမင္းမႈကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ပါဝင္တဲ့ Gallic Acid ပမာဏဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ မွာထက္ ပိုမ်ား
ပါတယ္။
(၄) နာတာရွည္ ေရာင္ရမ္းမႈေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြေလာက္ နာမည္ မႀကီးေပမယ့္ နာတာရွည္ေရာင္
ရမ္းတဲ့ အေျခအေနကိုေတာ့ တြန္းလွန္ ႏိုင္ပါတယ္။ နာတာရွည္ ေရာင္ရမ္းမႈေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ အဝလြန္တာနဲ႔ ႐ိုးဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ပိုလီဖီေနာနဲ႔ Kaempferol တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။
(၅) ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ရရွိပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ဗီတာမင္စီ၊ B6၊ ဗီတာမင္ေကတို႔ အျပင္ မဂၢနိစ္နဲ႔ သံဓာတ္တို႔လည္း ေကာင္းစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဟာ အနာက်က္ ေစၿပီး ေကာ္လာဂ်င္ ျဖစ္ေပၚ ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ B6 ဟာ စြမ္းအင္သံုးစြဲေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။ ဗီတာမင္ေကက ေသြးခဲမႈ၊ အ႐ိုးနဲ႔ တြယ္ဆက္တစ္သွ်ဴး တည္ေဆာက္မႈတို႔ အတြက္ အေရးပါပါတယ္။ မဂၢနိစ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက တုံ႔ျပန္မႈတိုင္း အတြက္ ကို
အင္ဇိုင္းအေနနဲ႔ လုပ္ေဆာင္သလို သံဓာတ္ဟာ ေဟမိုဂလိုဘင္ ျဖစ္ေပၚေရးအတြက္အေရးပါပါတယ္။
(၆) ႏွလံုးကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္
ေလ့လာမႈတခ်ဳိ႕အရ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔လို Allium အႏႊယ္ဝင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာေသြးဖိအား
ကို အနည္းငယ္ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးခဲဖတ္ ျဖစ္ေပၚမႈ ကိုလည္းကာကြယ္ ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ
ထျခင္း (Heart Attack) ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က် ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္
စထေရာ LDL ကိုလည္း ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။
(၇) အဆီကင္းၿပီး ကယ္လိုရီနည္းပါးပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ နည္းၿပီး အဆီမပါတာေၾကာင့္ ခါးအတိုင္းအတာ ေလ်ာ့က်လို သူ
ေတြ အေနနဲ႔ ဟင္းလ်ာအရသာ တိုးေအာင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အနည္းငယ္ ထည့္သင့္ ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ဆား၊ ေထာပတ္ စတဲ့ အရာေတြ ထပ္ထည့္ဖို႔ မလုိဘဲ ဟင္းလ်ာေတြ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ကာ အရ
သာ ရွိေန ပါလိမ့္မယ္။
ၾကယ္စင္

0 comments:

Post a Comment