Saturday, August 25, 2012

အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီ

အဆုပ္ေရာဂါကာကြယ္ရန္အတြက္ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီစားသုံးသင့္

အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီစားသံုးျခင္းသည္ အဆုတ္အတြက္ အေထာက္အကူျပဳေၾကာင္းသိရွိရသည္။
ေနာက္ဆံုးေတြ႕ရွိေသာ သုေတသနရလဒ္မ်ားအရ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီတြင္ပါရွိေသာ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးမွာ အဆုတ္၏ခံႏိုင္ရည္အားကုိ တိုးျမွင့္ေပးသည္ဟု ေဖာ္ျပလ်က္ရွိသည္။

ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံတြင္ ႏွစ္စဥ္လူ(၃၀၀၀၀)ခန္႔မွာ စီးကရက္အလြန္အမင္း ေသာက္သံုးမႈေၾကာင့္ အဆုတ္ေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြားၿပီး ေသဆံုးလ်က္ရွိေနသည္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွ သိပၸံပညာရွင္မ်ားက ဆာလ္ဖိုရာပိန္းေခၚ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးမွာ အဆုတ္အတြင္းရွိ ေရာဂါကာကြယ္ေသာဆဲလ္မ်ားကို ပိုမိုလႈပ္ရွားအသက္၀င္ေစသည္ဟု ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ထိုဓာတ္မွာ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီတြင္ ၾကြယ္၀စြာပါရွိသည္။

NRF2ဟုေခၚေသာ မ်ိဳးဗီဇဆဲလ္မွာ အဆုတ္အတြင္း အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ေသာ ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ၿပီး ထိုဆဲလ္မ်ားကို ႏိုးၾကားေစမည့္ လံႈ႔ေဆာ္မႈမ်ိဳးအား အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီတြင္ပါ၀င္သည့္ ဆာလ္ဖိုရာပိန္းက လုပ္ဆာင္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ဂၽြန္ေဟာ့ပ္ကင္းတကၠသိုလ္မွ သုေတသနအဖြဲ႕တစ္ဖြဲ႕က ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။

အေမရိကန္ႏိုင္ငံထုတ္ Respiratory and Critical Care ေဆးပညာဂ်ာနယ္တြင္ ေရးသားေဖာ္ျပထားမႈအရ အဆုတ္တြင္းညစ္ညမ္းမႈမ်ားႏွင့္ အဆုတ္ကင္ဆာေရာဂါမ်ားအား ကာကြယ္ႏိုင္ရန္အတြက္ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီအား မ်ားမ်ားစားသံုးရန္ တိုက္တြန္းထားေၾကာင္း ပါရွိသည္။

သိပၸံပညာရွင္မ်ားအေနႏွင့္ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီျဖင့္ အဆုတ္ေရာဂါမ်ား၏ ၿခိမ္းေျခာက္လာမႈအား တြန္းလွန္သြားႏိုင္မည္ဟု ယံုၾကည္ေမွ်ာ္လင့္ေနၾကသည္။ ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံ အဆုတ္က်န္းမာေရးဌာန ေျပာေရးဆိုခြင့္ရ ပုဂၢိဳလ္တစ္ဦးက ယခုေတြ႕ရွိမႈမွာ အလြန္အေရးပါေသာ စြမ္းေဆာင္မႈတစ္ခုဟု ေျပာဆိုသြားသည္။

၎က အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီတြင္ လူသားတို႔၏က်န္းမာေရးအား အေထာက္အကူျပဳေစႏိုင္ေသာ သဘာ၀ျဒပ္ေပါင္းမ်ား ပါရွိသည္ကို ေယ်ဘူယသိရွိၿပီးျဖစ္ေသာ္လည္း အဆုပ္ေရာဂါမ်ားအတြက္ အလြန္အစြမ္းထက္သည့္ အေျခအေနတစ္ရပ္ ဖန္တီးႏိုင္မည္ဟု သေဘာမေပါက္ခဲ့ေၾကာင္းေျပာၾကားသြားသည္။ Source: BBC



ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွ ျဒပ္ေပါင္းက ရင္သားကင္ဆာကို ဟန္႔တားႏိုင္

ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (Broccoli) မွာ ပါဝင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ဳိးဟာ ကင္ဆာက်ိတ္ေတြ ႀကီးထြားမႈကိုျဖစ္ေစတဲ့ အဓိကဆဲလ္ေတြကို ဟန္႔တားႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။

ကင္ဆာစတမ္းဆဲလ္ေတြ (Cancer Stemcells) ဟာ အေရအတြက္နည္းေပမယ့္ ကင္ဆာျပန္ျဖစ္တာနဲ႔ ပ်ံ႕ႏွံ႔တာအတြက္ အဓိကေသာ့ခ်က္ ျဖစ္ပါတယ္။ မီခ်ီဂန္ တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာပါတဲ့ Sulforaphane လို႔ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းဟာ ကင္ဆာက်ိတ္အသစ္ေတြ ျဖစ္ေပၚမႈကို တားဆီးထားၿပီး ကင္ဆာစတမ္းဆဲလ္ေတြကို သတ္ပစ္တာ ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္။ Sulforaphane ဟာ ကင္ဆာေရာဂါအေပၚမွာ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈရွိတယ္ဆိုတာကို အရင္ကတည္းက သိၿပီးသားပါ။

ဒါေပမယ့္အခုသုေတသနကSulforaphaneရဲ႕ရင္သားကင္ဆာစတမ္းဆဲလ္ေတြကိုဆန္႔က်င္ႏိုင္တဲ့အာနိသင္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။ Sulforaphane ေတြဟာ အဓိကက်တဲ့ ကင္ဆာစတမ္းဆဲလ္ေတြကို ဦးတည္တုိက္ခိုက္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္မယ္ ဒါမွမဟုတ္ ကုသႏိုင္မယ္လို႔ သုေတသီေခါင္းေဆာင္ Duxin Sun က ဆုိပါတယ္။

သုေတသီေတြက ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ေနတဲ့ ႂကြက္ေတြကို ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွ ထုတ္ထားတဲ့ Sulforaphane ျဒပ္ေပါင္းေတြ ထုိးသြင္းခဲ့ရာ သာမန္ဆဲလ္ေတြအေပၚမွာ အာနိသင္ နည္းနည္းေလးသာရွိၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကိုသာ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်သြားေစတာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကင္ဆာက်ိတ္အသစ္ေတြလည္း ထပ္မံမျဖစ္ေပၚႏိုင္ေတာ့ တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။
Ref : Good Health


မွတ္ဉာဏ္ ထက္သန္ေစခ်င္လွ်င္ ပန္းမုန္လာစိမ္းကုိ စားပါ
တခ်ဳိ႕ေသာ အသီးႏွင့္ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား စားသုံးျခင္းျဖင့္ လူတုိ႔၏ မွတ္ဉာဏ္ကုိ ျမင့္မားေစႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္ဟု ၿဗိတိသွ်သုေတသီမ်ားက ထုတ္ေဖာ္ ေျပာၾကားလုိက္သည္။

အဆုိပါ ေတြ႕ရွိခ်က္သည္ အယ္လ္ဇုိင္းမား ေရာဂါကာကြယ္ေရးႏွင့္ ကုသေရးသီအုိရီမ်ားကုိ သိပၸံနည္းက် အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစၿပီး အက်ဳိးေက်းဇူး လြန္စြာ ရွိေစသည္ဟု ၿဗိတိသွ်ေတာ္ဝင္ ေဆးဝါးအဖြဲ႕ႀကီးက ေျပာဆုိသည္။

ပန္းမုန္လာစိမ္း (Broccoli) အာလူး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ပန္းသီးႏွင့္ မုန္လာဥမ်ားတြင္ ေတြ႕ရွိရေသာ ဓာတ္တစ္မ်ဳိးသည္ ထုိေရာဂါကုသ ေဆးဝါးမ်ားတြင္ပါဝင္ေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားႏွင့္ အာနိသင္တူညီၿပီး ပန္းမုန္လာစိမ္း (Broccoli) တြင္ အမ်ားဆုံးေတြ႕ရသည္ဟု အဂၤလန္ႏုိင္ငံ၊ မန္ခ်က္စတာၿမိဳ႕တြင္ က်င္းပသည့္ ၿဗိတိသွ်ေဆးဝါးကြန္ဖရင့္တြင္ လန္ဒန္တကၠသိုလ္ လက္ေအာက္ခံ ဘုရင့္ေကာလိပ္ King's Collegeမွ တင္သြင္းေသာ စာတမ္းတြင္ ေဖာ္ျပပါရွိသည္။

သက္ႀကီးရြယ္အုိမ်ားတြင္ ျဖစ္ပြားေလ့ရွိေသာ အယ္လ္ဇုိင္းမားေရာဂါမွာ မွတ္ဉာဏ္ကုိ ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ထိေရာက္ေသာ ကုသမႈေဆးဝါးမရွိေသးေပ။ အဆုိပါေရာဂါသည္ ဦးေႏွာက္ရွိ အေတြးစိတ္ကူး မွတ္ဉာဏ္ႏွင့္ ဘာသာစကား မွတ္သားရာေနရာတုိ႔ကုိ ပ်က္စီးေစၿပီး နိစၥဓူဝအလုပ္မ်ားကုိပင္ ထိခုိက္ေစသည္။ အဆုိပါေရာဂါတြင္ နာဗ့္ေၾကာခ်င္းဆက္သြယ္မႈ အင္ဇုိင္းအားဖ်က္ဆီးသည့္ ACTH အာနိသင္ကုိ တားဆီးႏုိင္ေသာ ဓာတုပစၥည္းပုံစံမ်ဳိးသည္ အခ်ဳိ႕ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားတြင္ပါဝင္သည္ဟု ေယဘုယ်အားျဖင့္ ယခင္က သိၾကေသာ္လည္း တိတိက်က် ေလ့လာမႈဟူ၍ မရွိခဲ့ေပ။

လန္ဒန္ဘုရင့္ေကာလိပ္မွ တင္သြင္းေသာ ယခုစာတမ္းမူ အဆုိပါ ဓာတ္အာနိသင္သည္ အထက္ပါ အသီးႏွင့္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ၅မ်ဳိးတြင ပါဝင္ေၾကာင္း တိက်ေသခ်ာစြာ ေဖာ္ျပျခင္း ျဖစ္သည္။အဆုိပါ ဓာတ္ပစၥည္းသည္ ပန္းမုန္လာစိမ္း (Broccoli) တြင္ အမ်ားဆုံးပါဝင္ၿပီး မည္သည့္ဓာတ္ဆုိသည္ကုိ ေဖာ္ထုတ္ရန္အတြက္ ဆက္လက္၍ သုေတသနျပဳမႈမ်ား ျပဳလုပ္ရဦးမည္ ျဖစ္သည္။ အဆုိပါ ဓာတ္ပစၥည္းမွာ ေဂၚဖီထုပ္အုပ္စုဝင္ အသီးအႏွံမ်ားတြင္ ေတြ႕ရတတ္ေသာ ဂလူကုိဆီႏုိလိတ္ ဓာတ္ပစၥည္း ျဖစ္ႏိုင္ဖြယ္ရွိသည္။

Ref: The Star ( from: အခြင့္အလန္းဂ်ာနယ္မွ )

0 comments:

Post a Comment