Wednesday, August 1, 2012

ၾကက္သြန္ျဖဴ & က်န္းမာျခင္း

သဘာဝထဲက အာဟာရ၊ အာဟာရထဲက က်န္းမာျခင္း

လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း ၆၀၀၀ ေက်ာ္က အာရွတိုက္ အလယ္ပိုင္းမွာပဲ ေပါက္ေရာက္ခဲ့တဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ အခုဆိုရင္ေတာ့ ကမ႓ာ့ အသံုးတြင္က်ယ္ဆံုး ဟင္းခတ္ အေမႊႊႊးအႀကိဳင္မ်ားထဲက တစ္ခုျဖစ္ေနပါၿပီ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို မီးဖိုေခ်ာင္သံုး အေနနဲ႔ သာမက ေဆးဖက္ဝင္ အပင္အေနနဲ႔ အီဂ်စ္လူမ်ိဳးမ်ားက စတင္သံုးစြဲ ခဲ့တယ္လို႔ သမိုင္း မွတ္တမ္းမ်ားအရ သိရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေဆးဖက္ အလြန္ဝင္ေၾကာင္း ေရွးေဟာင္း ျမန္မာ့ တိုင္းရင္းေဆးက်မ္း မ်ားမွာလည္း ပါရွိပါတယ္။ ၎ကို သိပၸံနည္းက် လက္ေတြ႕ဓာတ္ခြဲၿပီး သုေတသနမ်ားစြာ လုပ္ၾကည့္တဲ့အခါမွာ ေအာက္ပါ အာနိသင္မ်ား ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။

(၁) မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ ေလွ်ာ့ခ်ေပးျခင္း

ေလ့လာမႈ အခ်ဳိ႕အရ ၾကက္သြန္ျဖဴ မွန္မွန္ စားသံုးေပးရင္ ကိုလက္စထေရာ စုစုေပါင္းပမာဏ (Total Ch***sterol) ကို က်ေစသလို ဆိုးက်ဳိးမ်ားစြာ ေပးႏိုင္မယ့္ ထ႐ိြဳင္ဂလစ္စ႐ိြဳက္ (Triglyceride) ကိုလက္စထေရာ အမ်ိဳးအစားကို စားသံုးမႈ အနည္းအမ်ား အလိုက္ ၅ ရာခုိင္ႏႈန္းကေန ၁၅ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေလဖ်န္း ေရာဂါမ်ား၊ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား စတဲ့ ေရာဂါ အေတာ္မ်ားမ်ားကို သြယ္ဝိုက္ကာကြယ္ တားဆီးေပးရာ ေရာက္ပါတယ္။

(၂) ေသြးေၾကာမာခဲပိတ္ ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးျခင္း

အသက္အရြယ္ ရလာျခင္း၊ ေသြးတိုးေရာဂါကို စနစ္တက် ကုသမႈမရွိျခင္း၊ ေသြးတိုးေရာဂါ ရွိေနမွန္း မသိျခင္း စတဲ့ အေၾကာင္းရင္းေတြေၾကာင့္ ေသြးထဲက အဆီေတြ ေသြးေၾကာနံရံမွာ အနည္က်လာကာ ေသြးေၾကာနံရံ ပိတ္လာျခင္း ေရာဂါ (Arthrosclerosis) ကို ၾကက္သြန္ျဖဴက တားဆီးေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ Ajoene ျဒပ္ေပါင္းဟာ ေသြးခဲျဖစ္ေပၚ ပိတ္ဆို႔မႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၃) ေသြးတိုးေရာဂါကို အေထာက္အကူျပဳျခင္း

ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေသြးေၾကာေတြ က်ဳံ႕ၿပီး ေသြးေပါင္တက္ေစတဲ့ Angiotensin II ဆိုတဲ့ အဲန္ဇိုင္းရဲ႕ အာနိသင္ကို ပိတ္ဆို႔ၿပီး ေသြးေပါင္ တက္ေနျခင္းကို ထိန္းညႇိေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္စြမ္း ရွိသလို ဆာလဖာ (ကန္႔) ပါဝင္ေသာ Polysulfides ျဒပ္ေပါင္းမ်ားက ေသြးေၾကာမ်ားကို က်ယ္ေစကာ ေသြးေပါင္ကို သဘာဝအတိုင္း ခ်ေပးႏိုင္တဲ့ သတၱိရွိတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါဟာ ACEI အုပ္စုဝင္ ေသြးတိုးက်ေဆးမ်ား (ဥပမာ- Enam, BQL- 5 စသည္) တို႔လို အာနိသင္ အေပ်ာ့စားရွိတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တကယ့္ ေသြးက်ေဆးအျဖစ္ သံုးစြဲႏိုင္ေလာက္တဲ့ အထိေတာ့ ခ်က္ခ်င္းလက္ငင္း အစြမ္းမထက္ပါဘူး။ ပံုမွန္ စားသံုးေပးသြားရင္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ၁ ရာခုိင္ႏႈန္းကေန ၅ ရာခုိင္ႏႈန္း က်ေစလို႔ ေသြးတိုးေရာဂါ ရွိသူမ်ား အေထာက္အကူ အေနနဲ႔ေတာ့ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

(၄) ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္သတၱိႏွင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ကာကြယ္ေသာ သတၱိရွိျခင္း

ဗိုက္တာမင္စီဟာ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗိုက္တာမင္ အမ်ိဳးအစားျဖစ္ၿပီး လူ႔ခႏၶာကိုယ္ ေရဓာတ္ရွိတဲ့ ေနရာတိုင္းမွာ ဆဲလ္ေတြ ဓာတ္တိုးပ်က္စီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြ အိုမင္းျခင္းနဲ႔ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ေျပာင္းသြားျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ဗိုက္တာမင္စီနဲ႔ ဆယ္လီနီယမ္ (Selenium) သတၱဳဓာတ္တို႔လိုမ်ဳိး အားေကာင္းတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ား (Powerful Antioxidants) ပါဝင္တဲ့ သဘာဝ အစားအေသာက္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ (ဆယ္လီနီယမ္ဟာ ဗိုက္တာမင္အီးနဲ႔ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ အဲန္ဇိုင္းမ်ားရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာမွာ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္တဲ့ တြဲဖက္ပစၥည္း ျဖစ္ပါတယ္)။ ဗိုက္တာမင္စီေၾကာင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေသြးထဲမွာ LDL ေခၚ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြ ဓာတ္တိုးၿပီး ေသြးေၾကာနံရံမွာ အနည္က်ကာ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ (Arthrosclerosis) ျဖစ္လာျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္သလို ဗိုက္တာမင္ B6 ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္ ေသြးေၾကာနဲ႔ ႏွလံုးနံရံေတြကို ပ်က္စီးေစတဲ့ ဟိုမိုစစ္စတင္း (H***cysteine) ေခၚ ျဒပ္ေပါင္းပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးျခင္း၊ မန္ဂနိ (Manganese) သတၱဳဓာတ္ ႂကြယ္ဝျခင္းေၾကာင့္ ၎ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ျဖစ္လာတတ္တဲ့ ေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ HDL ပမာဏ က်ဆင္းျခင္းကို ကာကြယ္ျခင္းျဖင့္လည္း ႏွလံုးေသြးေၾကာမ်ား က်န္းမာေရးကို အဘက္ဘက္က အေထာက္အကူ ျပဳလ်က္ ရွိပါတယ္။

(၅) ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ျခင္း

ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ့ အဓိက ပါဝင္ဖက္ ပစၥည္းမ်ားျဖစ္တဲ့ Diallyl Slufide,Thiacremonone တို႔ဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အ႐ိုးအဆစ္ ႂကြက္သားေတြ ေရာင္ရမ္းနာက်င္ျခင္း၊ ဓာတ္မတည့္ျခင္း (Allergic Reaction) ေတြကို ေလ်ာ့က်ေစဖို႔ အေထာက္အကူ ျပဳသလို ဓာတ္မတည့္ ေလႁပြန္ေရာင္ရမ္းျခင္း ျဖစ္တဲ့ ပန္းနာရင္က်ပ္ ေဝဒနာမ်ားအတြက္ သိသိသာသာ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသန ျပဳလုပ္ေတြ႕ရွိ ရပါတယ္။

(၆) ေရာဂါပိုးမ်ားကို ႏိုင္နင္းျခင္း

ၾကက္သြန္ျဖဴထဲမွာ ပါတဲ့ Ajoene ျဒပ္ေပါင္းနဲ႔ အျခား ဆာလဖာ ပါဝင္ေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားေၾကာင့္ မွကၡ႐ုေရာဂါနဲ႔ ယားနာအခ်ိဳ႕ကို ျဖစ္ေစေသာ Candida albicans မႈိပိုးမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း၊ အလြယ္နည္းအားျဖင့္ ယားနာေတြကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ထုေခ်ထားတဲ့ အရည္နဲ႔ ပြတ္လိမ္းကာ ကုသလို႔ရၿပီး ဆက္မပ်ံ႕ေအာင္လည္း ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း၊ အပူေလာင္၊ မီးေလာင္ဒဏ္ရာေတြ ရရွိထားတဲ့ အေရျပားကို အင္မတန္ အႏၲရာယ္ႀကီးတဲ့၊ မီးေလာင္ဒဏ္ရာနဲ႔ မေသဘဲ ငန္းဖမ္း (Septicemia) လို႔ ေသေစႏိုင္တဲ့ Pseudomonas aeruginosa ပိုး ဝင္ေရာက္ ေပါက္ပြားျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ေၾကာင္း လက္ေတြ႕စမ္းသပ္ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ (ၾကက္သြန္ျဖဴကေတာ့ လံုးဝ သန္႔ေနေစဖို႔ လိုပါတယ္) ဒါ့အျပင္အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း အနာေတြကို ျဖစ္ေစတဲ့ H.pylori ပိုးနဲ႔ အျခားေသာပိုးမ်ား၊ ဗိုင္းရပ္စ္မ်ား အေပၚလည္း ႏိုင္နင္းမႈ ရွိတယ္လို႔ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒီအခ်က္ေတြဟာ ၾကက္သြန္ျဖဴကေန ပဋိဇီဝေဆး၊ ဗိုင္းရပ္စ္သတ္ေဆး ေပၚလာႏိုင္ေၾကာင္း တင္ျပတာျဖစ္ၿပီး တကယ္ ေသေရးရွင္ေရး အေရးႀကီးေနတဲ့ လူနာမ်ားမွာ လိုအပ္တဲ့ျဒပ္ေပါင္း အႏွစ္ေတြစုၿပီး ထုတ္ထားတဲ့ ေဆးကဲ့သို႔ သဘာဝဓာတ္စာမ်ားက မစြမ္းႏိုင္ေၾကာင္း၊ အေထာက္အကူသာ ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း သတိခ်ပ္ေစ လိုပါတယ္။

(၇) ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ကာကြယ္ေပးျခင္း

ကင္ဆာေရာဂါ ကင္းေဝဖို႔ အဓိက အခ်က္တစ္ခ်က္ အေနနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္က ဆဲလ္ေတြ အစီအစဥ္တက် ေသဆံုးဖယ္ရွားျခင္း (Apoptosis) ျဖစ္စဥ္ သဘာဝအတိုင္း မွန္ေနဖို႔ လိုပါတယ္။ ဒီျဖစ္စဥ္မွာ အဓိကပါဝင္တဲ့ ကိုယ္တြင္း ဓာတုပစၥည္းမ်ားကို ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြက ကူညီႏိႈးေဆာ္ ေပးတဲ့အတြက္ ကင္ဆာေရာဂါကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ရာ ေရာက္ပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ စိတ္ဝင္စားစရာ တစ္ခ်က္ကေတာ့ အပူခ်ိန္ျမင့္ျမင့္ ကင္ထားတဲ့၊ ခ်က္ထားတဲ့ အသားေတြမွာ Heterocyclic Amines (HCAs) ေခၚ ဓာတုပစၥည္းေတြ ထြက္ပါတယ္။ HCAs ေတြကေန ကိုယ္ထဲမွွာ DNA ကို ဖ်က္ဆီးႏိုင္ေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား အျဖစ္ ေျပာင္းလဲကာ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴက ဒီျဖစ္စဥ္ကို အတိုင္းအတာ တစ္ခုအထိ ထိေရာက္စြာ တားေပးႏိုင္တာ ေတြ႕ရလို႔ အသားကင္စားရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္စားသင့္ပါတယ္။

(၈) သံဓာတ္ဇီဝ ျဖစ္ပ်က္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း

ခႏၶာကိုယ္ ေသြးနီဆဲလ္မ်ားရဲ႕ အဓိက ပါဝင္ဖက္ျဖစ္ၿပီး အသက္ရွင္ေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္ သတၱဳဓာတ္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ သံဓာတ္ရဲ႕ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈ (Iron Metabolism) မွာ အေရးႀကီးေသာ္ ferroportin ထြက္ဖို႔ အားေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ျဖစ္စဥ္မ်ား မွ်တညီၫြတ္ဖို႔ တစ္ဖက္တစ္လမ္းက ကူညီေပးပါတယ္။

(၉) ကိုယ္ခံအားကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း

ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို အထူး အက်ဳိးျပဳပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ဥ သံုးဥ စားသြား႐ံုနဲ႔ အေအးမိေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏႈန္း နည္းပါးသြားေၾကာင္း သုေတသနမ်ားအရ အတည္ျပဳႏိုင္ပါတယ္။

ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား

ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ႕ သိသာထင္ရွားတဲ့ ျပႆနာကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႔ နံျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ စားထားထားခ်င္း ပါးစပ္က နံသလို ၾကက္သြန္ျဖဴကို စြဲျမဲစြာ မွီဝဲစားသံုးသူမ်ားရဲ႕ ေခၽြးနံ႔ဟာလည္း စူးရွလာတတ္ပါတယ္။ အင္မတန္ ေကာင္းမြန္တဲ့ က်န္းမာေရး အာနိသင္ေတြကို ဒီလို အနံ႔မထြက္ဘဲ ရယူလို႔ရတဲ့ နည္းလမ္း မရွိေတာ့ဘူးလားလို႔ ေမးရင္ေတာ့ ရွိပါတယ္။

အနံ႔ထြက္ေစတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြကိုပဲ ေရြးဖယ္ထားတဲ့ Deodorized Garlic Extract ပါဝင္တဲ့ GNC Women’s Ultra Mega ေခၚ ျဖည့္စြက္အားေဆး ေစ်းကြက္ထဲမွာ ရွိေနပါၿပီ။

ဒါကေတာ့ အစြမ္းထက္ ေဆးပင္မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အမ်ဳိးသမီး ျဖည့္စြက္စာသာ ျဖစ္လို႔ အမ်ဳိးသားေတြက Deodorized Garlic လိုခ်င္ရင္ အျခားေဆး ရွာႏိုင္ပါတယ္။

ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိး ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားမ်ားစားရင္ ရင္ပူျခင္း၊ ဝမ္းဗိုက္ မအီမသာျဖစ္ျခင္းတို႔ ခံစားရတာပါပဲ။


By The Voice Weekly




ၾကက္သြန္ျဖဴ၏ အံ့အားသင့္ဖြယ္ရာ အစြမ္းသတၱိမ်ား

ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိုးဝင္မႈ သက္သာ ေစျခင္း
ခရမ္ဘယ္ရီေဖ်ာ္ရည္ကသာဆီးလမ္းေၾကာင္းပိုးဝင္္တာကုိ သက္သာ ေစတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ၾကက္သြန္ျဖဴပါဝင္တဲ့ အစားအစာဟာလည္း သဘာဝပုိးေသေစတဲ့ အာနိသင္႐ွိတဲ့အတြက္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း က်န္းမာေစပါတယ္။
ကင္ဆာေရာဂါ သက္သာေစျခင္း
အေမရိကန္ ကင္ဆာသုေတသနဌာနရဲ႕ အာဟာရပညာ႐ွင္ေတြက ၾကက္သြန္ျဖဴ အစိမ္းကို ႀကိတ္ေျခၿပီး ဒါမွမဟုတ္ ႏုပ္ႏုပ္ စဥ္းၿပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ထားတာဟာ ခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္ေလွာ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴထက္ ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ ေပးတဲ့ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းကုိ သံုးပံုေလာက္ ပိုထြက္ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို လွီးၿပီး အ႐ြက္သုပ္ထဲ ထည့္စားပါ။

အ႐ြယ္တင္႐ုပ္ႏုပ်ိဳေစျခင္း
ၾကက္သြန္ျဖဴထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ A1- licin ဓာတ္ဟာ ေသြးထဲက အင္တီေအာက္စီးဒင့္ အင္ဇိုင္းေတြကုိ မ်ားျပားေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေဆးလိပ္ေသာက္တာေၾကာင့္ ရ႐ွိလာတဲ့ နီကုိတင္းရဲ႕ မေကာင္းတဲ့ အာနိသင္ကိုေရာ၊ အုိမင္းေစတဲ့ျဖစ္စဥ္ကိုပါ ေလ်ာ့ပါး ေစပါတယ္။

အေအးမိေရာဂါသက္သာေစျခင္း
ႏွာေခ်ျခင္း၊ ႏွာပိတ္ျခင္းလို အေအးမိ ေရာဂါရဲ႕ အစပ်ိဳးလကၡဏာေတြ ခံစားရတဲ့ အခါမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အသံုးျပဳ ႏိုင္ပါတယ္။ အခြံမခြာရေသးတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ႁမႊာကုိ ၂၅ စကၠန္႔ေလာက္ မိုက္ခ႐ုိေဝ့ဖ္ မီးဖိုထဲထည့္ၿပီး အေအးခံပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံႏႊာၿပီးစားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴထဲက ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းဟာ ခုခံအားစနစ္ကို ေကာင္းေစၿပီး ကူးစက္ပိုး ဝင္မႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္။

ေျခေထာက္ယားယံမႈကင္းေဝးေစျခင္း
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ အစြမ္းထက္တဲ့ ဖန္းဂပ္စ္မိႈ ေသေစတဲ့ အာနိသင္႐ွိပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေရေႏြးထဲထည့္ျပဳတ္ၿပီး အေအးခံကာ ေရဇလံုႀကီးႀကီး တစ္လံုးထဲ ထည့္ပါ။ အဲဒီအရည္ထဲ ေျခေထာက္ စိမ္ေပးရင္ ေျခေထာက္ယားယံတာ သက္သာေစပါတယ္။

Ref: Good Health



ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာင့္ ပါးစပ္အနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ ႏြားႏို႔ေသာက္ပါ


ၾကက္သြန္ျဖဴစားအၿပီးမွာ ပါးစပ္အနံ႔ထြက္တာကို ႏြားႏို႔ေသာက္ေပးရင္ သက္သာ ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိပၸံပညာရွင္ေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ စမ္းသပ္ရာမွာ ခ်က္ၿပီးသား ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ အစိမ္းစား ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ပါဝင္ၿပီး ႏြားႏို႔ဟာ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါဝင္တဲ့ အနံ႔ထြက္ေစတဲ့ ဆာလ္ဖာျဒပ္ေပါင္းအဆင့္ကို သိသိသာသာ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴစားေနစဥ္မွာ ႏြားႏို႔ေသာက္ရင္ ပိုမိုထိေရာက္မႈရွိၿပီး မလိုင္အျပည့္ပါဝင္တဲ့ ႏို႔ဟာ မလိုင္ထုတ္ထားတဲ့ ႏြားႏို႔ထက္ ပိုၿပီးအနံ႔ေပ်ာက္ကင္းတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါဝင္တဲ့ Allyl Methyl Sulphide (AMS) ဟာ အစာအိမ္အတြင္းမွာ မၿဖိဳခြဲႏိုင္တဲ့အတြက္ အသက္႐ွဴရာနဲ႔ ေခၽြးထြက္ရာမွာ ခႏၶာကိုယ္ျပင္ပကို ထြက္သြားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ဟင္းေတြရဲ႕အရသာကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ တန္ဖိုးရွိတဲ့အတြက္ မစားမျဖစ္ စားရမယ့္အစာျဖစ္ၿပီး အနံ႔အသက္ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ ေရနဲ႔ႏြားႏို႔ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ မိႈ၊ ပင္စိမ္းနဲ႔ ႐ိုး႐ိုးေရေတြဟာလည္း ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ႕ အနံ႔အသက္ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

Ref: Good Health


ယခုေခတ္ ေဆးကုသရာတြင္ ဆက္လက္အသံုးျပဳေနေသာ ေရွးေခတ္မွ ေဆးဖက္ဝင္ အသီးအရြက္မ်ား

ၾကက္သြန္နီ
ေရွးထံုးစဥ္လာ အယူအဆအရ ၾကက္သြန္နီဟာ ၉၆ ပါးေဝဒနာကို ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္ဆိုၿပီး ႏိုင္ငံအႏွံ႔မွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ အေရွ႕အလယ္ပိုင္း တိုင္းရင္းေဆး ဆရာေတြက ၾကက္သြန္နီကို ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကုသရာမွာ အသံုး ျပဳၾကပါတယ္။ ၂၀ ရာစုႏွစ္ အေစာပိုင္း ကာလေတြ မွာလည္း အေမရိကန္မွ ဆရာဝန္ Willian Boericke က ၾကက္သြန္နီကို အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြမွာ အသံုးျပဳခဲ့ပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီဟာ အားကစားသမားေတြကို လုပ္ေဆာင္ခ်က္ ေကာင္းေအာင္ကူညီ ႏိုင္တယ္လို႔လည္း ယံုၾကည္ၾကၿပီး ေရွးေခတ္ဂရိအိုလံပစ္ ကစားသမားေတြဟာ အားကစားၿပိဳင္ပြဲ မယွဥ္ၿပိဳင္ခင္ အခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္နီကို ခႏၶာကိုယ္မွာ သုတ္လိမ္းၿပီး ၾကက္သြန္နီအရည္ကို ေသာက္သြားၾကပါတယ္။ သုေတသနျပဳသူေတြက ေလ့လာမႈ အသစ္ေတြ အမ်ားအျပားျပဳလုပ္ၿပီး ေရွးေခတ္က ၾကက္သြန္နီ အသံုးျပဳတာကို ေထာက္ခံမႈေပး ၾကပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီမွ အန႔ံထြက္ေစတဲ့ Thiosulfinates ေတြဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ လကၡဏာကို သက္သာေစၿပီး ႏွလံုးေၾကာ ေရာဂါမွ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ Flavonoid Quercetin ဟာလည္း ဓာတ္မတည့္မႈနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ကာကြယ္ႏုိင္ၿပီး အစာအိမ္၊ အူမႀကီး၊ အစာမ်ိဳႁပြန္နဲ႔ သားျမတ္ကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ၂၀၀၉ ခုႏွစ္ International Journal of Sports Nutrition အရ အႏွစ္ဟာ ခံႏုိင္ရည္ရွိမႈ ျမင့္မားတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

အက်ိဳးေက်းဇူးရေအာင္
ၾကက္သြန္နီဟာ ပန္းသီးထက္ကို ဆရာဝန္ေတြ ေခၚဖို႔ မလိုအပ္ေအာင္ အစြမ္း ထက္ပါတယ္။ သင့္ခႏၶာကိုယ္က ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ quercetin ကို ပန္းသီးမွ ရတဲ့ quercetin ထက္ သံုးဆပိုၿပီး စုပ္ယူႏုိင္ပါတယ္။ Thiosulfinates အမ်ားဆံုး ရရွိေအာင္ အနီေအာင္ ဒါမွမဟုတ္ အဝါေရာင္ ၾကက္သြန္နီကို ေရြးခ်ယ္ပါ။ အေရာင္စံုေလ ပိုေကာင္းေလပါ။
“အပူခ်ိန္ေၾကာင့္ Thiosulfinates ေတြေလ်ာ့နည္းသြားႏုိင္တာမို႔ ၾကက္သြန္နီကို အစိမ္းလိုက္စားပါ။ ဒါမွမဟုတ္ မက်က္တက်က္စားပါ။ ၾကက္သြန္နီ အမ်ိဳးအစား မ်ားစြာရွိၿပီး ခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြလည္း ကြဲျပားတာမို႔ ဘယ္ေလာက္စားရမလဲ ဆိုတာ ေျပာရခက္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္စားေနက် အစာအျဖစ္ ပံုမွန္စားသင့္တယ္” လို႔ သုေတသနျပဳ သူေတြက ဆိုပါတယ္။

င႐ုတ္သီး
ေရွးလူႀကီးေတြက columbus ဟာ င႐ုတ္သီး ကုန္ကူးရာမွာ နာမည္ေက်ာ္သူလို႔ ဆိုပါတယ္။ င႐ုတ္သီးဟာ စိုက္ပ်ိဳးရ လြယ္ကူတဲ့ အတြက္ ကမာၻတစ္ဝန္း ေဆးကုသရာမွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ေရွးလူႀကီးေတြဟာ င႐ုတ္သီးကို နာက်င္မႈ ေဝဒနာ သက္သာေအာင္မွ အစျပဳၿပီး ကာမရာဂ ႏုိးႂကြေစတဲ့ ေဆးအျဖစ္ ေရာဂါ အားလံုး အတြက္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
သုေတသနျပဳသူေတြက င႐ုတ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ပူစပ္တဲ့ အရသာရွိတဲ့ capsaicin ဟာနာက်င္မႈ သက္သာေစတာေၾကာင့္ ႂကြက္သား နာက်င္တာ၊ ခြဲစိတ္အၿပီး နာက်င္တာနဲ႔ အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါေတြ သက္သာ ေစတာကို ယေန႔အထိ လူသိမ်ားေနဆဲလို႔ ဆိုပါတယ္။

ေလ့လာမႈေတြ အရ င႐ုတ္သီးဟာ ဦးေႏွာက္အတြင္း နာက်င္မႈေဝဒနာကို သယ္ေဆာင္ ေပးတဲ့ chemical messages ေတြကို တားဆီးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေနာက္ဆံုး ေလ့လာမႈအရ င႐ုတ္သီးဟာ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းရာမွာ ကူညီႏုိင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ၂၀၀၉ ခုႏွစ္ American Journal of Clinical nutrition မွာ Caspsaicin နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ ဝမ္းဗိုက္ အဆီေလ်ာ့က်ေအာင္ ကူညီႏုိင္တယ္လို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
င႐ုတ္သီးဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကိုလည္း ထိန္းေပးႏုိင္ပါတယ္။ င႐ုတ္သီးပါဝင္တဲ့ ေန႔လယ္စာ စားသူေတြမွာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းေပးတဲ့ ေဟာ္မုန္း (Insulin) ျမင့္တက္ေနၿပီး အစာဆာေလာင္စိတ္မ်ားတဲ့ ေဟာ္မုန္း (Ghrelin)က်ဆင္းေနတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္လို႔ သုေတသနျပဳသူေတြက ဆိုပါတယ္။

အက်ိဳးေက်းဇူးရေအာင္
နာက်င္မႈ ေဝဒနာ သက္သာေအာင္ Capsaicin ointment နဲ႔ Cream ကို လိမ္းေပးပါ။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းဖို႔ င႐ုတ္သီးေဆးေတာင့္ မေပၚေသးပါဘူး။ သင့္ရဲ႕ အစားအစာထဲမွာ င႐ုတ္သီးအစိမ္း လိုက္ထည့္စားတာ ဒါမွမဟုတ္ အသုပ္ေတြထဲမွာ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ထည့္စားတာ၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔နဲ႔ ဟင္းခ်က္ၿပီး စားတာေတြ လုပ္ပါ။

နံနံပင္
ေရွးလူႀကီးေတြက နံနံပင္အျမစ္ကို ဆီးလမ္းေၾကာင္း ဆုိင္ရာ ျပႆနာေတြ ကုသရာမွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ၁၆၂၉ ခုႏွစ္ကတည္းက အဂၤလန္ဘုရင္မအတြက္ အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။ ၁၈ ရာစု အလယ္မွ စၿပီး ၁၉ ရာစု အေစာပိုင္းကာလ အထိ အေမရိကန္မွ ဆရာဝန္ေတြက နံနံပင္ကို အသံုးျပဳရာမွာ နာမည္ေက်ာ္ၾကား ၾကပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီေၾကာင့္ အနံ႔နံတာကို နံနံပင္ စားတာနဲ႔ ေျဖေဖ်ာက္ႏုိင္တယ္လို႔လည္း ဆိုပါတယ္။ ၂၀၀၂ ခုႏွစ္က ဆီးလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ဂ်ာနယ္ေလ့လာမႈ အမ်ားအျပားကို စိစစ္ၿပီး ေဖာ္ျပထားခ်က္ အရ နံနံပင္အျမစ္ဟာ ဆီးထြက္အားေကာင္း ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ နံနံပင္ကို ဆီးအိမ္ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႔ ဆီးလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြမွာ အသံုးျပဳႏုိင္တယ္လို႔ သုေတသန ျပဳသူေတြက ေထာက္ခံၾကပါတယ္။

အက်ိဳးေက်းဇူးရေအာင္
ဆီးလမ္းေၾကာင္း ျပႆနာျဖစ္ေနရင္ နံနံပင္ ႏွစ္ဂရမ္စီနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ရည္ကို တစ္ေန႔သံုးခြက္ေသာက္ေပးပါ။

Ref: Good Health


ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္းအတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီ

ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္းအတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီတုိ႔ကို ေဘးထြက္ဆုိးက်ိဳး မရိွႏိုင္ေသာ သဘာဝေဆးဖက္ဝင္ အပင္မ်ားအျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။

ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴသည္ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားပ်က္စီးေစၿပီး ေသြးလည္ပတ္မႈကို ေကာင္းေစကာ ဆံပင္မ်ားရွည္လ်ား ေစသည့္ အျပင္ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္းကိုလည္းကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။ၾကက္သြန္ျဖဴမွာထုတ္ႏုတ္ထားေသာပစၥည္းမ်ားပါသည့္ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္မ်ားသည္ ဆံပင္ကိုသန္စြမ္းေစကာဆံပင္ကၽြတ္ျခင္းႏွင့္က်ိဳးေၾကျခင္းတုိ႔ကိုကာကြယ္ေပးသည့္အျပင္ဆံေကသာကိုေတာက္ေျပာင္လွပလာေစသည္။ ဆံပင္ေျခာက္ေသြ႕ေနသူမ်ားႏွင့္ဦးေရျပားယားယံတတ္သူမ်ားလည္းၾကက္သြန္ျဖဴကို ယားယံမႈမ်ားမွ သက္သာေစရန္ အသံုးျပဳႏိုင္သည္။

ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္းအတြက္ညအိပ္ရာမဝင္မီတစ္နာခန္႔အလိုတြင္ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ႁမႊာအားအလႊာလိုက္လွီးကာဆံပင္ကၽြတ္ေနေသာေနရာတြင္ ပြတ္လိမ္းေပးပါ။ တစ္နာရီခန္႔ ေစာင့္ၿပီးေနာက္ ဦးေရျပားအား သံလြင္ဆီႏွင့္ ႏွိပ္နယ္ေပးပါ။ ထုိ႔ေနာက္ ေခါင္းစြပ္ကိုစြပ္၍ အိပ္ရာဝင္ပါ။ မနက္တြင္ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ျဖင့္ ေလွ်ာ္ေပးပါ။ ရက္သတၱပတ္ အနည္းငယ္ၾကာ ဆက္တုိက္လုပ္ေပးပါက ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္း ရပ္တန္႔၍ ဆံပင္ျပန္ေပါက္လာေစပါသည္။

ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္နီတြင္အေရးႀကီးေသာဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားျဖစ္သည့္ ဗီတာမင္စီ၊ ဘီစစ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ႏွင့္ ဂ်ာေမနီယမ္တုိ႔ ပါဝင္ပါတယ္။ ဆာလ္ဖာပါဝင္မႈလည္း ျမင့္မားသည္။ ဆာလ္ဖာသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရိွ ဆဲလ္တုိင္းတြင္ ပါရိွၿပီး၊ ဆံပင္၊ အေရျပားႏွင့္ လက္သည္းမ်ားတြင္ ပါဝင္မႈ အမ်ားဆံုးျဖစ္သည္။

ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္းအတြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ညႇစ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီအရည္ကုိ ဦးေရျပားေပၚတြင္ တိုက္႐ိုက္လိမ္းလိုက္ပါ။ ထုိ႔ေနာက္ ဆံပင္အရင္းအထိ စိမ့္ဝင္ႏိုင္ေအာင္ ဦးေရျပားအား ႏွိပ္နယ္ေပးပါ။ နာရီဝက္ခန္႔ၾကာက ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ျဖင့္ ေလွ်ာ္ေပးပါ။ ေန႔စဥ္ဆက္တုိက္လုပ္ေပးပါက လအနည္းငယ္အတြင္း ဆံေကသာ သန္စြမ္းလာေစ ႏိုင္ပါသည္။

Ref: Good Health

0 comments:

Post a Comment