အျဖဴေရာင္အစာေတြကို ေလွ်ာ့စားပါလို႔ ေျပာလိုက္ရင္ အခံြခၽြတ္ထားတဲ့ ဆန္ေတြ၊ ဂ်ံဳေတြနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့အစာေတြကို ဆိုလိုတာပါ။ အျဖဴေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အေစ့အဆန္နဲ႔ အခံြမာအသီးေတြမွာ ေရာဂါကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (anti-oxidants)ေတြ မ်ားစြာမပါဝင္ေပမယ့္ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလံုးတိုက္ခိုက္ခံရႏိုင္ေျခနဲ႔ အျခားေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းေတြရိွေၾကာင္း ေအာက္မွာ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
မုန္လာဥ(Turnip)
ခြက္တစ္ဝက္စာ မုန္လာဥမွာ ၁၈ ကယ္လိုရီသာ ပါဝင္ေပမယ့္ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ Glucosinolates ျဒပ္ေပါင္းေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။
ပန္းေဂၚဖီ(Cauliflower)
ခ်က္ၿပီးသား ပန္းေဂၚဖီတစ္ခြက္စာမွာ အ႐ိုးသန္စြမ္းဖို႔လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ K ဟာ သင္ရဲ႕ေန႔စဥ္လိုအပ္ခ်က္ ပမာဏရဲ႕ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ပါဝင္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီ(Onion)
Quercetin ေတြမ်ားစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
မုန္လာဥျဖဴ(Radish)
ခြက္တစ္ဝက္စာ မုန္လာဥျဖဴမွာ ကိုးကယ္လုိရီသာပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ ခုခံအားစနစ္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ(Garlic)
ေသြးဖိအားေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ကိုလက္စထေရာအဆင့္လည္း ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းလည္း ရိွပါတယ္။
စိမ္းစားဥ(Parsnips)
အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ C မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ မတ္ပဲ တစ္ခြက္စာမွာ သင့္ရဲ႕ေန႔စဥ္အမွ်င္ဓာတ္လိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ ထက္ဝက္ခန္႔ ပါဝင္တဲ့အျပင္ အသားဓာတ္ ၁၄ ဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။
Ref: Good Health
0 comments:
Post a Comment