Monday, December 31, 2012

ၾကက္သြန္ျဖဴ & က်န္းမာျခင္း

သဘာဝထဲက အာဟာရ၊ အာဟာရထဲက က်န္းမာျခင္း
လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း ၆၀၀၀ ေက်ာ္က အာရွတိုက္ အလယ္ပိုင္းမွာပဲ ေပါက္ေရာက္ခဲ့တဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ အခုဆိုရင္ေတာ့ ကမ႓ာ့ အသံုးတြင္က်ယ္ဆံုး ဟင္းခတ္ အေမႊႊႊးအႀကိဳင္မ်ားထဲက တစ္ခုျဖစ္ေနပါၿပီ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို မီးဖိုေခ်ာင္သံုး အေနနဲ႔ သာမက ေဆးဖက္ဝင္ အပင္အေနနဲ႔ အီဂ်စ္လူမ်ိဳးမ်ားက စတင္သံုးစြဲ ခဲ့တယ္လို႔ သမိုင္း မွတ္တမ္းမ်ားအရ သိရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေဆးဖက္ အလြန္ဝင္ေၾကာင္း ေရွးေဟာင္း ျမန္မာ့ တိုင္းရင္းေဆးက်မ္း မ်ားမွာလည္း ပါရွိပါတယ္။ ၎ကို သိပၸံနည္းက် လက္ေတြ႕ဓာတ္ခြဲၿပီး သုေတသနမ်ားစြာ လုပ္ၾကည့္တဲ့အခါမွာ ေအာက္ပါ အာနိသင္မ်ား ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။

(၁) မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ ေလွ်ာ့ခ်ေပးျခင္း

ေလ့လာမႈ အခ်ဳိ႕အရ ၾကက္သြန္ျဖဴ မွန္မွန္ စားသံုးေပးရင္ ကိုလက္စထေရာ စုစုေပါင္းပမာဏ (Total Ch***sterol) ကို က်ေစသလို ဆိုးက်ဳိးမ်ားစြာ ေပးႏိုင္မယ့္ ထ႐ိြဳင္ဂလစ္စ႐ိြဳက္ (Triglyceride) ကိုလက္စထေရာ အမ်ိဳးအစားကို စားသံုးမႈ အနည္းအမ်ား အလိုက္ ၅ ရာခုိင္ႏႈန္းကေန ၁၅ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေလဖ်န္း ေရာဂါမ်ား၊ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား စတဲ့ ေရာဂါ အေတာ္မ်ားမ်ားကို သြယ္ဝိုက္ကာကြယ္ တားဆီးေပးရာ ေရာက္ပါတယ္။

(၂) ေသြးေၾကာမာခဲပိတ္ ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးျခင္း

အသက္အရြယ္ ရလာျခင္း၊ ေသြးတိုးေရာဂါကို စနစ္တက် ကုသမႈမရွိျခင္း၊ ေသြးတိုးေရာဂါ ရွိေနမွန္း မသိျခင္း စတဲ့ အေၾကာင္းရင္းေတြေၾကာင့္ ေသြးထဲက အဆီေတြ ေသြးေၾကာနံရံမွာ အနည္က်လာကာ ေသြးေၾကာနံရံ ပိတ္လာျခင္း ေရာဂါ (Arthrosclerosis) ကို ၾကက္သြန္ျဖဴက တားဆီးေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ Ajoene ျဒပ္ေပါင္းဟာ ေသြးခဲျဖစ္ေပၚ ပိတ္ဆို႔မႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၃) ေသြးတိုးေရာဂါကို အေထာက္အကူျပဳျခင္း

ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေသြးေၾကာေတြ က်ဳံ႕ၿပီး ေသြးေပါင္တက္ေစတဲ့ Angiotensin II ဆိုတဲ့ အဲန္ဇိုင္းရဲ႕ အာနိသင္ကို ပိတ္ဆို႔ၿပီး ေသြးေပါင္ တက္ေနျခင္းကို ထိန္းညႇိေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္စြမ္း ရွိသလို ဆာလဖာ (ကန္႔) ပါဝင္ေသာ Polysulfides ျဒပ္ေပါင္းမ်ားက ေသြးေၾကာမ်ားကို က်ယ္ေစကာ ေသြးေပါင္ကို သဘာဝအတိုင္း ခ်ေပးႏိုင္တဲ့ သတၱိရွိတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါဟာ ACEI အုပ္စုဝင္ ေသြးတိုးက်ေဆးမ်ား (ဥပမာ- Enam, BQL- 5 စသည္) တို႔လို အာနိသင္ အေပ်ာ့စားရွိတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တကယ့္ ေသြးက်ေဆးအျဖစ္ သံုးစြဲႏိုင္ေလာက္တဲ့ အထိေတာ့ ခ်က္ခ်င္းလက္ငင္း အစြမ္းမထက္ပါဘူး။ ပံုမွန္ စားသံုးေပးသြားရင္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ၁ ရာခုိင္ႏႈန္းကေန ၅ ရာခုိင္ႏႈန္း က်ေစလို႔ ေသြးတိုးေရာဂါ ရွိသူမ်ား အေထာက္အကူ အေနနဲ႔ေတာ့ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

(၄) ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္သတၱိႏွင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ကာကြယ္ေသာ သတၱိရွိျခင္း

ဗိုက္တာမင္စီဟာ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗိုက္တာမင္ အမ်ိဳးအစားျဖစ္ၿပီး လူ႔ခႏၶာကိုယ္ ေရဓာတ္ရွိတဲ့ ေနရာတိုင္းမွာ ဆဲလ္ေတြ ဓာတ္တိုးပ်က္စီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြ အိုမင္းျခင္းနဲ႔ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ေျပာင္းသြားျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ဗိုက္တာမင္စီနဲ႔ ဆယ္လီနီယမ္ (Selenium) သတၱဳဓာတ္တို႔လိုမ်ဳိး အားေကာင္းတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ား (Powerful Antioxidants) ပါဝင္တဲ့ သဘာဝ အစားအေသာက္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ (ဆယ္လီနီယမ္ဟာ ဗိုက္တာမင္အီးနဲ႔ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ အဲန္ဇိုင္းမ်ားရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာမွာ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္တဲ့ တြဲဖက္ပစၥည္း ျဖစ္ပါတယ္)။ ဗိုက္တာမင္စီေၾကာင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေသြးထဲမွာ LDL ေခၚ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြ ဓာတ္တိုးၿပီး ေသြးေၾကာနံရံမွာ အနည္က်ကာ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ (Arthrosclerosis) ျဖစ္လာျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္သလို ဗိုက္တာမင္ B6 ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္ ေသြးေၾကာနဲ႔ ႏွလံုးနံရံေတြကို ပ်က္စီးေစတဲ့ ဟိုမိုစစ္စတင္း (H***cysteine) ေခၚ ျဒပ္ေပါင္းပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးျခင္း၊ မန္ဂနိ (Manganese) သတၱဳဓာတ္ ႂကြယ္ဝျခင္းေၾကာင့္ ၎ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ျဖစ္လာတတ္တဲ့ ေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ HDL ပမာဏ က်ဆင္းျခင္းကို ကာကြယ္ျခင္းျဖင့္လည္း ႏွလံုးေသြးေၾကာမ်ား က်န္းမာေရးကို အဘက္ဘက္က အေထာက္အကူ ျပဳလ်က္ ရွိပါတယ္။

(၅) ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ျခင္း

ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ့ အဓိက ပါဝင္ဖက္ ပစၥည္းမ်ားျဖစ္တဲ့ Diallyl Slufide,Thiacremonone တို႔ဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အ႐ိုးအဆစ္ ႂကြက္သားေတြ ေရာင္ရမ္းနာက်င္ျခင္း၊ ဓာတ္မတည့္ျခင္း (Allergic Reaction) ေတြကို ေလ်ာ့က်ေစဖို႔ အေထာက္အကူ ျပဳသလို ဓာတ္မတည့္ ေလႁပြန္ေရာင္ရမ္းျခင္း ျဖစ္တဲ့ ပန္းနာရင္က်ပ္ ေဝဒနာမ်ားအတြက္ သိသိသာသာ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသန ျပဳလုပ္ေတြ႕ရွိ ရပါတယ္။

(၆) ေရာဂါပိုးမ်ားကို ႏိုင္နင္းျခင္း

ၾကက္သြန္ျဖဴထဲမွာ ပါတဲ့ Ajoene ျဒပ္ေပါင္းနဲ႔ အျခား ဆာလဖာ ပါဝင္ေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားေၾကာင့္ မွကၡ႐ုေရာဂါနဲ႔ ယားနာအခ်ိဳ႕ကို ျဖစ္ေစေသာ Candida albicans မႈိပိုးမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း၊ အလြယ္နည္းအားျဖင့္ ယားနာေတြကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ထုေခ်ထားတဲ့ အရည္နဲ႔ ပြတ္လိမ္းကာ ကုသလို႔ရၿပီး ဆက္မပ်ံ႕ေအာင္လည္း ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း၊ အပူေလာင္၊ မီးေလာင္ဒဏ္ရာေတြ ရရွိထားတဲ့ အေရျပားကို အင္မတန္ အႏၲရာယ္ႀကီးတဲ့၊ မီးေလာင္ဒဏ္ရာနဲ႔ မေသဘဲ ငန္းဖမ္း (Septicemia) လို႔ ေသေစႏိုင္တဲ့ Pseudomonas aeruginosa ပိုး ဝင္ေရာက္ ေပါက္ပြားျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ေၾကာင္း လက္ေတြ႕စမ္းသပ္ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ (ၾကက္သြန္ျဖဴကေတာ့ လံုးဝ သန္႔ေနေစဖို႔ လိုပါတယ္) ဒါ့အျပင္အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း အနာေတြကို ျဖစ္ေစတဲ့ H.pylori ပိုးနဲ႔ အျခားေသာပိုးမ်ား၊ ဗိုင္းရပ္စ္မ်ား အေပၚလည္း ႏိုင္နင္းမႈ ရွိတယ္လို႔ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒီအခ်က္ေတြဟာ ၾကက္သြန္ျဖဴကေန ပဋိဇီဝေဆး၊ ဗိုင္းရပ္စ္သတ္ေဆး ေပၚလာႏိုင္ေၾကာင္း တင္ျပတာျဖစ္ၿပီး တကယ္ ေသေရးရွင္ေရး အေရးႀကီးေနတဲ့ လူနာမ်ားမွာ လိုအပ္တဲ့ျဒပ္ေပါင္း အႏွစ္ေတြစုၿပီး ထုတ္ထားတဲ့ ေဆးကဲ့သို႔ သဘာဝဓာတ္စာမ်ားက မစြမ္းႏိုင္ေၾကာင္း၊ အေထာက္အကူသာ ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း သတိခ်ပ္ေစ လိုပါတယ္။

(၇) ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ကာကြယ္ေပးျခင္း

ကင္ဆာေရာဂါ ကင္းေဝဖို႔ အဓိက အခ်က္တစ္ခ်က္ အေနနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္က ဆဲလ္ေတြ အစီအစဥ္တက် ေသဆံုးဖယ္ရွားျခင္း (Apoptosis) ျဖစ္စဥ္ သဘာဝအတိုင္း မွန္ေနဖို႔ လိုပါတယ္။ ဒီျဖစ္စဥ္မွာ အဓိကပါဝင္တဲ့ ကိုယ္တြင္း ဓာတုပစၥည္းမ်ားကို ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြက ကူညီႏိႈးေဆာ္ ေပးတဲ့အတြက္ ကင္ဆာေရာဂါကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ရာ ေရာက္ပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ စိတ္ဝင္စားစရာ တစ္ခ်က္ကေတာ့ အပူခ်ိန္ျမင့္ျမင့္ ကင္ထားတဲ့၊ ခ်က္ထားတဲ့ အသားေတြမွာ Heterocyclic Amines (HCAs) ေခၚ ဓာတုပစၥည္းေတြ ထြက္ပါတယ္။ HCAs ေတြကေန ကိုယ္ထဲမွွာ DNA ကို ဖ်က္ဆီးႏိုင္ေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား အျဖစ္ ေျပာင္းလဲကာ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴက ဒီျဖစ္စဥ္ကို အတိုင္းအတာ တစ္ခုအထိ ထိေရာက္စြာ တားေပးႏိုင္တာ ေတြ႕ရလို႔ အသားကင္စားရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္စားသင့္ပါတယ္။

(၈) သံဓာတ္ဇီဝ ျဖစ္ပ်က္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း

ခႏၶာကိုယ္ ေသြးနီဆဲလ္မ်ားရဲ႕ အဓိက ပါဝင္ဖက္ျဖစ္ၿပီး အသက္ရွင္ေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္ သတၱဳဓာတ္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ သံဓာတ္ရဲ႕ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈ (Iron Metabolism) မွာ အေရးႀကီးေသာ္ ferroportin ထြက္ဖို႔ အားေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ျဖစ္စဥ္မ်ား မွ်တညီၫြတ္ဖို႔ တစ္ဖက္တစ္လမ္းက ကူညီေပးပါတယ္။

(၉) ကိုယ္ခံအားကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း

ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို အထူး အက်ဳိးျပဳပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ဥ သံုးဥ စားသြား႐ံုနဲ႔ အေအးမိေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏႈန္း နည္းပါးသြားေၾကာင္း သုေတသနမ်ားအရ အတည္ျပဳႏိုင္ပါတယ္။

ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား


ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ႕ သိသာထင္ရွားတဲ့ ျပႆနာကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႔ နံျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ စားထားထားခ်င္း ပါးစပ္က နံသလို ၾကက္သြန္ျဖဴကို စြဲျမဲစြာ မွီဝဲစားသံုးသူမ်ားရဲ႕ ေခၽြးနံ႔ဟာလည္း စူးရွလာတတ္ပါတယ္။ အင္မတန္ ေကာင္းမြန္တဲ့ က်န္းမာေရး အာနိသင္ေတြကို ဒီလို အနံ႔မထြက္ဘဲ ရယူလို႔ရတဲ့ နည္းလမ္း မရွိေတာ့ဘူးလားလို႔ ေမးရင္ေတာ့ ရွိပါတယ္။

အနံ႔ထြက္ေစတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြကိုပဲ ေရြးဖယ္ထားတဲ့ Deodorized Garlic Extract ပါဝင္တဲ့ GNC Women’s Ultra Mega ေခၚ ျဖည့္စြက္အားေဆး ေစ်းကြက္ထဲမွာ ရွိေနပါၿပီ။

ဒါကေတာ့ အစြမ္းထက္ ေဆးပင္မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အမ်ဳိးသမီး ျဖည့္စြက္စာသာ ျဖစ္လို႔ အမ်ဳိးသားေတြက Deodorized Garlic လိုခ်င္ရင္ အျခားေဆး ရွာႏိုင္ပါတယ္။

ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိး ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားမ်ားစားရင္ ရင္ပူျခင္း၊ ဝမ္းဗိုက္ မအီမသာျဖစ္ျခင္းတို႔ ခံစားရတာပါပဲ။

By The Voice Weekly

0 comments:

Post a Comment