လူတင္ႏွင့္ ဇီဇန္သင္း
လူတင္ (Leutin)နဲ႔ ဇီဇန္သင္း (Zeaxanthin)တို႔ဟာ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိးလိုပဲ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ထဲမွာပါဝင္တဲ့ အေရးႀကီး အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
ေလ့လာမႈမ်ားစြာအရ လူတင္ဓာတ္နဲ႔ ဇီဇန္သင္းဓာတ္ေတြဟာ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ မက္ကူလာ ယုိယြင္းပ်က္စီး ျခင္းနဲ႔ အတြင္းတိမ္ေရာဂါေတြလို နာတာရွည္ မ်က္စိေရာဂါေတြရဲ႕အႏၲရာယ္ကိုေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ေၾကာင္းေလ့လာမႈမ်ားစြာကဆိုထားပါတယ္။
ဗီတာမင္ စီ
ဗီတာမင္စီဟာဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔အသီးအႏွံေတြထဲမွာေတြ႕ရတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ သိပၸံနည္းက်ေလ့လာမႈအရ ဗီတာမင္စီဟာ အတြင္းတိမ္ေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး တျခားအာဟာရဓာတ္ေတြနဲ႔ေရာစားပါက အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ မက္ကူလာယုိယြင္း ပ်က္စီးျခင္းနဲ႔ အျမင္အာ႐ံုဆံုး႐ႈံးမႈတို႔ျဖစ္ႏႈန္းကို ေႏွးေကြးေစပါတယ္။
ဗီတာမင္ အီး
ဗီတာမင္အီးရဲ႕ အစြမ္းထက္အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ကို အခြံမာသီး၊ အားျဖည့္ေကြကာနဲ႔ ကန္စြန္းဥေတြထဲမွာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဗီတာမင္အီးဟာ က်န္းမာတဲ့ တစ္သွ်ဴးေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြေၾကာင့္ မ်က္စိဆဲလ္ေတြ ထိခုိက္မႈမရွိေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
မရွိမျဖစ္ ဖက္တီးအက္စစ္
ေကာင္းတဲ့အဆီဟာ လူေတြစားသံုးသင့္တဲ့အာဟာရထဲမွာ အေရးပါတဲ့ အစိတ္အပိုင္းတစ္ခု အေနနဲ႔ ပါဝင္ေနပါတယ္။ အဆီဓာတ္ဟာ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ရဲ႕ စြမ္းေဆာင္အားကို ေကာင္း ေစၿပီး ခုခံအားစနစ္ကို အားေကာင္းေစပါတယ္။ အိုမီဂါ သရီးဖက္တီးအက္စစ္ဟာ အျမင္အာ႐ံုအားေကာင္းေစၿပီး ျမင္လႊာရဲ႕လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းေစပါတယ္။ အိုမီဂါသရီး ဖက္တီးအက္စစ္ရရွိေအာင္ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ တူနာငါးနဲ႔ အခြံမာသီး စတာ ေတြကို စားေပးရပါမယ္။
သြပ္ဓာတ္
သြပ္ဓာတ္ဟာမ်က္စိအတြက္မရွိမျဖစ္သတၱဳဓာတ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။သြပ္ဓာတ္ဟာမ်က္လံုးရဲ႕ေရာင္ျခယ္ဆဲလ္ျဖစ္တဲ့မယ္လနင္ထုတ္လုပ္ဖို႔အလို႔ငွာ ဗီတာမင္ေအကို အသည္းကေန ျမင္လႊာဆီကို ပို႔ေဆာင္ေပးတဲ့က႑မွာ ပါဝင္လုပ္ေဆာင္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သြပ္ဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အာဟာရေတြျဖစ္တဲ့ ကမာေကာင္၊ အသား၊ ပုဇြန္လို အခြံမာငါး၊ ႏြားႏို႔၊ ေျမပဲ၊ ေရႊဖ႐ံုေစ့၊ ေခ်ာကလက္နဲ႔ ဂ်ဳံ စတာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။
Tips!
ေကာင္းမြန္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြဟာ အသက္ႀကီးျခင္းနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ မ်က္စိက်န္းမာေရး သုေတသနေတြအရ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ ၂၀ ကတည္းက သိရွိခဲ့ၿပီးပါၿပီ။ ဒါေၾကာင့္ မ်က္စိက်န္းမာေရးကို အေလးထား ဂ႐ုစိုက္ဖုိ႔ လိုအပ္ပါတယ္။
Ref : Good Health
အျမင္အာ႐ုံေကာင္းေစရန္ ၾကက္ဥစားပါ
လတ္တေလာသုေတသနေတြအရၾကက္ဥေတြမွာကယ္႐ိုတီးႏိြဳက္(Carotenoid)လို႔ေခၚတဲ့အျမင္အာ႐ုံအက်ိဳးျပဳအင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ပါဝင္တယ္လို႔ သိရွိရပါတယ္။ Lutein နဲ႔ Zeaxanthin ေတြဟာ အျမင္အာ႐ုံခံလႊာရဲ႕ အလယ္ဗဟို ျမင္ကြင္းနဲ႔ ဆိုင္တဲ့ အစိတ္ အပိုင္းကို အက်ိဳးျပဳတဲ့ အေရးႀကီး ကယ္႐ိုတီးႏိြဳက္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္ဥမွာ ပါဝင္တဲ့ Lutein နဲ႔ Zeaxanthin ေတြဟာ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ပါဝင္တာေလာက္ မမ်ားပါဘူး။
ဒါေပမဲ့ သင့္ခႏၶာကိုယ္ဟာ ၾကက္ဥမွာပါတဲ့ ဒီအင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြကို ပိုၿပီး စုပ္ယူ ႏိုင္ပါတယ္လို႔ Tuffs University မွ ဇီဝဓာတု ပညာရွင္ Elizabeth Johnson က ဆိုပါတယ္။ ၾကက္ဥစားလို႔ ကိုလက္စထေရာမ်ားမွာကို စိတ္မပူပါနဲ႔။
တစ္ေန႔ကို ၾကက္ဥ တစ္လံုး စားျခင္းဟာ ေသြးထဲက ကိုလက္စထေရာ ဒါမွမဟုတ္ ထ႐ိုင္ဂလစ္စ႐ိုက္ အဆင့္ကို မျမင့္တက္ေစဘဲ Lutein အဆင့္ကို ၂၆ ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးတက္ေစၿပီး Zeaxanthin အဆင့္ကို ၃၈ ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးတက္ေစပါတယ္။
Ref: Good Health
0 comments:
Post a Comment