Saturday, August 4, 2012

အသက္ႀကီးသူမ်ားတြင္ အဓိကေလ်ာ့နည္းတတ္ေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ား

ဒီေန႔ေခတ္ ကမာၻႀကီးကို သက္ႀကီးကမာၻ (Ageing World)လို႔ တင္စားေခၚေဝၚလာၾကပါတယ္။ ဥေရာပမွာ လူဦးေရရဲ႕ ၂၀ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ အသက္ႀကီးသူေတြျဖစ္လာေနၿပီး ၂၀၂၀ မွာဆိုရင္ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ရိွလာလိမ့္မယ္လို႔ ကမာၻ႕က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ႀကီးက ခန္႔မွန္းထားပါတယ္။ အာရွႏိုင္ငံေတြမွာဆိုရင္ သက္ႀကီးရြယ္အိုဦးေရက ဥေရာပမွာထက္ ပိုၿပီးေတာင္မ်ားေနပါတယ္။ အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ကေလးေမြးဖြားႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းတာ၊ ပတ္ဝန္းက်င္သန္႔ရွင္းလာတာ၊ အာဟာရရိွတဲ့ အစားအစာမ်ားလာတာ၊ ေဆးပညာတိုးတက္ ေခတ္မီလာတာေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။

သက္ႀကီးရြယ္အိုေတြ မ်ားလာတာဟာ ေကာင္းမြန္တဲ့ ရလဒ္ဆိုေပမယ့္ က်န္းက်န္းမာမာရိွေနဖို႔လည္း လိုအပ္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသက္ႀကီးသူေတြမွာ အဓိက ေလ်ာ့နည္းတတ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြနဲ႔ ပါဝင္တဲ့ အရင္းအျမစ္ေတြကို အဓိကစားသံုးႏိုင္ေစဖို႔ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

၁။သြပ္ဓာတ္
သြပ္ဓာတ္ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြက အဆီနည္း အမဲသား၊ အသည္း၊ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ပင္လယ္စာ၊ ဝက္သား၊ အခံြမာသီး၊ အခံြခၽြတ္မထားတဲ့ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး၊ ဂ်ံဳေစ့အဆန္နဲ႔ ပဲ စတာေတြျဖစ္ပါတယ္။

၂။ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္
ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအေသာက္ေတြက ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြ၊ ကယ္လ္စီယမ္ျဖည့္ထားတဲ့ ပဲႏို႔၊ အ႐ိုးပါစားလို႔ရတဲ့ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ပဲ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း စတာေတြျဖစ္ပါတယ္။

၃။မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္
မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြက အခံြခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး၊ ပင္လယ္စာ၊ ပဲပုပ္ေစ့၊ အခံြမာသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ေထာပတ္သီး၊ ပဲ၊ တူနာငါး၊ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ အသား၊ အေစ့အဆန္နဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္ စတာေတြျဖစ္ပါတယ္။

၄။ေဖာလိတ္ဓာတ္
ေဖာလိတ္ဓာတ္ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြက လတ္ဆတ္တဲ့ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္ေတြ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ လိေမၼာ္သီး၊ ေထာပတ္သီး၊ အသည္း၊ ပဲနဲ႔ အခံြမာသီး စတာေတြျဖစ္ပါတယ္။

၅။ဗီတာမင္ဘီစစ္ႏွင့္ဗီတာမင္ဒီ
ဗီတာမင္ ဘီစစ္ ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြက အသား၊ အသည္း၊ ဥအႏွစ္၊ ပဲ၊ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေကြကာ စတာေတြျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြကေတာ့ ဆာဒင္းငါး၊ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ငါးေၾကးဆီ၊ ဥအႏွစ္၊ ေထာပတ္၊ ဒိန္ခဲ စတာေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

Ref: Good Health

0 comments:

Post a Comment